lauantai 19. huhtikuuta 2025


🎓 Essee: Nyt-hetki ja kvantti-gravitaatiokenttä

© Reino Rehn, 19.04.2025 

1. Johdanto – Uusi fysikaalinen peruskäsite

Esitän uuden käsitteen: NYT-hetki (lat. hic et nunc) – kaikkialla läsnä oleva, ajaton piste, jossa aika, materia, energia, informaatio ja gravitaatio kietoutuvat yhteen. Tämä essee tarkastelee, miten NYT-hetki toimii maailmankaikkeuden perustavana rakenteena.


2. Alkuräjähdys ja NYT-hetken synty

Alkuräjähdyksessä "äärettömän" tiheä musta aukko purkautui inflaatiotilassa, jolloin energia, materia ja informaatio (EMI) vapautuivat. NYT-hetki syntyi samanaikaisesti – se on ajan alku, maailmankaikkeuden synnyttävä kohta.


3. NYT-hetki kvanttikenttänä

NYT-hetki ei ole ajan piste, vaan reaalinen kenttä, jossa kaikki kvantit sijaitsevat samanaikaisesti. Kvanttikentän värähtelyt synnyttävät ajan: yksi värähdys (esim. Planckin ajassa) = yksi aikayksikkö → menneisyyttä. Aika on siis kvanttien värähtelyä.


4. Gravitaation rooli

Gravitaatio vaikuttaa ajan nopeuteen. Esimerkiksi maan pinnalla ja korkeammalla kellot käyvät eri tahtiin. Tämä johtuu kvanttikentän paikallisista muutoksista – suhteellisuusteorian mukaan aika-avaruus kaareutuu massan ja energian vaikutuksesta.


5. Tietoisuus NYT-hetkessä

Tietoisuutemme kokee aina NYT-hetken. Tajunnan "nykyhetki" viivästyy muutamia sekunteja, mutta se rakentuu värähtelevästä kvanttiajasta. Näin tietoisuus ja fysikaalinen aika kohtaavat – tietoisuus virtaa kvanttikentän vetämänä kohti tulevaisuutta.


6. Elämä NYT-kentässä

Kaikki elämä – kasvit, eläimet, ihmiset – elää NYT-hetkessä. Se on jatkuvasti läsnä, mutta harvoin tiedostettu. Me koostumme kvanteista, ja kvantit värähtelevät tässä samassa kentässä – missä kaikki tapahtuu.


7. NYT-hetki on todennettavissa

NYT-hetken reaalisuus ilmenee, kun ymmärrämme, että kaikki mitattava (energia, aika, massa, signaalit) ilmenee tässä kentässä. Vaikka se on läsnä kaikkialla ja aina, se voidaan ymmärtää fysikaalisena prosessina – ei vain filosofisena ilmiönä.


8. Kokemuksellinen lähestymistapa

Hiljenny, sulje silmäsi, hengitä. Kun mieli rauhoittuu ja tarkkailija katoaa, jäljelle jää NYT. Se ei vaadi todistajaa – mutta koska me olemme, voimme sen todeta.
”Cogito, ergo sum” – Ajattelen, siis olen. (Rene Descartes, 1600-luku)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti